Levegőtisztaságvédelem

A levegőtisztaság védelem területén elsősorban engedélyeztetési feladatokat, valamint kibocsátás csökkentésre irányuló tervezési feladatokat, műszaki megoldások kivitelezését vállaljuk. Levegőtisztaság védelmi mérések lebonyolítását komplex engedélyeztetés keretében vállaljuk, külön levegőszennyezettség mérést azonban nem végzünk. Immisszió és emisszió mérések elvégzésére ezért kérjük keressen fel arra alkalmas mérőautót, illetve megfelelő berendezésekkel rendelkező laboratóriumot. 

A jelenleg érvényben lévő 306/2010 (XII. 23.) számú, levegő védelméről szóló kormány rendelet meghatározza azon légszennyező forrásokat, melyek csak külön engedély birtokában üzemeltethetők. Az engedélyt minden esetben az üzemeltetőnek kell kérnie (nem a tulajdonosnak). Az engedély kérelemhez mellékelni kell az u.n. LAL (levegőtisztaságvédelmi alap bejelentő) lapokat. Ezen adatlapok tartalmazzák az adott pontforrás technológiai adatait, többek közt a kibocsátásokra vonatkozó adatokat is. Tehát pontforrás engedély kérelem előtt emisszió mérést is végezni kell. (Egyes esetekben, pl. gázkazánok esetén a kibocsátás számítással is meghatározható).

A kazánok üzemeltetéséből származó kibocsátásokat - az előírásoknak megfelelően - ütemezett emisszió-mérésekkel, ötéves periódusonként kell ellenőrizni.

Amennyiben a tevékenység környezetvédelmi engedély vagy IPPC (egységes környezethasználati engedély/Integrated Pollution Prevention and Controll) köteles, abban az esetben nincs szükség külön pontforrás engedélyre, mert azok üzemeltetésére vonatkozó szabályokat a hatóság ezen engedélybe foglalja.

Ugyanezen fenti jogszabály előírja, hogy az adott pontforrás hatásterületét is meg kell határozni. Ezt az adott terület háttérszennyezettsége és a kibocsátás technikai adatai alapján egy modellező program segítségével számítjuk ki. A hatásterület meghatározásról külön cikkünkben olvashat még.

Egyes technológiához tartozó pontforrások esetében, melyek a megadott határérték felett bocsátanak ki a levegőbe szennyező anyagot, szükség van a kibocsátás csökkentésére irányuló műszaki megoldás kidolgozására. 

 

A cégcsoport további tagjai:

Csernozjom Kft.

Csernozjom Bt.

Csernozjom Kft.

Mezőgazdasági tanácsadás, precíziós növénytermesztés, talajvédelmi, élővilág és természetvédelmi szakértés.

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.

 

GEO-SIVO Építőipari, Környezetvédelmi Tervező és Kivitelező Kft.

Környezetvédelem   Természetvédelem   Vízépítés   Tanácsadás